tirsdag den 30. september 2014

Rally på svensk

Weekenden var en travl weekend denne uge. Først nattevagt fredag til lørdag, så træning med Ludo ved Canis i Århus lørdag kl 10 og derefter med færgen til Sverige fra Frederikshavn kl 14 for at deltage med Miki i dobbelt rally konkurrence i Sverige. Alt dette kunne kun lade sig at gøre fordi min fantastiske søster gad lege chauffør til Århus og derefter til færgen lørdag samt passe Coby og Ludo hele weekenden, TAK.

Ludo først. Jeg har tilmeldt hende til et træningsforløb hos Canis i Århus, et forløb med fokus på grundfærdighederne og indlæring via klikker principperne. Jeg kunne godt trænge til at få genopfrisket klikker metoden, og så var det oplagt at Ludo kunne gøre det sammen med mig.

Første gang på Canis kurset. Først lidt præsentation af underviser og deltagere. Herefter begyndte vi på undervisningen, der foregik med 1 hund på af gangen, hvilket jeg syntes fungerede rigtigt godt. Først arbejdede vi med kontakt. Det var lidt svært for Ludo, mest fordi hun var trykket af de nye omgivelser (træningspladsen var op ad en cykelsti, og der kom en del løbere og cyklister forbi, hvilket Ludo har brug for at vende sig til) men da jeg begyndte at belønne med legetøj, så blev kontakten bedre. Øvelsen var først at klikke når hunden selv tilbyder kontakt og derefter udvikle den til at hunden skal tilbyde kontakt mens ejer går baglæns.
Næste øvelse var sit som frivillig adfærd. Her var Ludo rigtig dygtig og koncentreret. Hun fangede hurtigt at det var sit hun blev klikket for. Og vi nåede til at begynde på baglæns gang hvor Ludo skulle tilbyde sit imens jeg gik baglæns.
Sidste øvelse vi nåede (inden jeg skulle afsted mod færgen) var target, Ludo var dygtig og forstod øvelsen, men blev igen meget opmærksom på omgivelserne, og begyndte at melde sig ud af træningen.
Alt ialt tror jeg at klikker måden er en god indlæringsmetode til Ludo, jeg tror at det at hun får oplevelsen af at hun er med til at styre træningen (fremfor at blive mest lokket) kan hjælpe hende til at udvikle lidt mere selvtillid på sigt. Samtidig er det en god træningsplads, hvor Ludo kan få trænet at abstrahere fra omgivelserne og bruge mindre energi på hele tiden at holde øje med dem.
Den første øvelse med kontakten er en øvelse jeg vil prøve at træne alle mulige steder fremover, så jeg får vænnet hende til at holde kontakten på mig fremfor omgivelserne.

Næste punkt på weekenden var dobbelt rally konkurrence i Sverige med Miki. En god og sjov oplevelse. Vi var afsted med Katarina og Java, der tidligere har deltaget i en svensk rally konkurrence, så de havde en del gode tips til os.

Nogle forskelle i forhold til rally i DK er:


  1. Man starter når man går over båndet, hvilket vil sige at man ikke skal vente på dommerens værsgo/fremad ved startskiltet, der bestemmer man istedet selv hvornår man er klar, så for mig og Miki er startskiltet i Sverige en alm sit øvelse, så Miki ikke når at miste fokus.
  2. Man slutter først når man er ude over båndet igen, det vil sige når du har passeret målskiltet skal du altså helt ud af banen inden du må røre ved hunden.
  3. Man laver ikke øvelserne om i Sverige.
  4. Man kan lave flere øvelser i træk i langsom tempo og/eller løb, og det er alle øvelser der kan laves i disse tempo.
  5. Man laver øvelserne ved siden af skiltet istedet for lige før skiltet.
  6. I alle klasser er 70 point nok til en oprykning.
  7. Man får en skriftlig bedømmelse.
Det var forskellene som jeg oplevede dem ;-)

Første bane, var lidt nervøs for om Miki ville holde kontakten, da en del af de sidste hunde før os gik og snuste det meste af banen rundt, men ingen grund til bekymring. Miki var super dygtig og arbejdede rigtig godt. Han hang lidt i løb nogle steder (der var rigtig mange øvelser der skulle udføres i løb på denne bane) og rørte et skilt på et tidspunkt. Vi endte på 97 point (blev trukket 3 point for at røre et skilt) og endte på en samlet 6. plads ud af over 40 tilmeldte. Det var rigtig dejlig at gå en rally bane med fuldt fokus fra Miki igen. Hvilket har knebet lidt i de danske champion baner, hvor vi får brudt vores flow en del, fordi der er mange øvelser vi bliver nødt til at lave om. Helt sikkert en positiv oplevelse for Miki at gå rally i Sverige, hvor vi kan gå begynder baner igen, og dermed få flowet tilbage.

Anden bane. Her endte vi på 96 point (mistede 1 point på en skæv position og 3 point på at Miki rørte et skilt igen) på denne bane rakte det til en 4. plads til Miki :-)

Samlet set kan jeg se at jeg skal være bedre til at placere os i forhold til skiltene, så vi undgår at blive trukket for at røre et skilt ;-)

Desværre blev vi nødt til at køre inden præmieoverrækkelsen, men de flinke svenskere var så søde at give os en præmie alligevel, meget flinkt af dem. 

Alt i alt var det en positiv oplevelse at gå rally i Sverige. Det var vel arrangeret, der var styr på tingene, de brugte indsender som i agility så det var nemt at finde ud af hvornår man skulle på banen, og vi mødte kun flinke mennesker. Så rally i Sverige kan absolut anbefales.

Og tilsidst et stort TILLYKKE til Katarina og Java der i weekenden bestod deres 3. rally begynder konkurrence i Sverige og dermed fik titlen RLD N og nu må rykke op i fortsætter (øvet) klassen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar